Kevät on tulossa pikkuhiljaa tänne Australiaan, vaikka sää onkin vielä kylmä ja sateinen täällä Melbournessa. Yksi kevään merkeistä on kuitenkin jo nähtävissä sekä kuultavissa. Aamuisin parvekkeen kaiteelle lentävät linnut herättävät laulullaan ja erityisesti paikallinen harakka, magpie, varastaa shown omaperäisen monitahoisilla soinnuillaan. Australian magpie ei ole kuitenkaan  samanlainen harakka kuin Suomessa asuvat harakat. Magpien metallisen terävät soinnut kuulostivat korvaani aluksi niin oudolta, etten heti arvannut äänen lähtevän linnusta. Muistan vuosi sitten kävelyllä kuunnelleeni ääntä ja katselleeni ympärilleni mistä ääni tulee, ihmettelin voiko sähkölinjat pitää tuommoista ääntä.

Magpien ääni on yksi ainutlaatuisimmista ja rakkaimmista äänistä, mitä olen täällä kuullut. Linnun kerrotaan voivan imitoida 35 muuta eläimen ääntä, mukaanlukien koiraa ja hevosta. Magpien ääni kuuluu myös yhden lempi tv-sarjani taustalla, a Place to Call Home – Kotiin takaisin.

 

 

Vaikka magpien ääni hurmaakin erikoisuudellaan, on linnun käyttäytyminen etenkin näin keväisin pesintäaikaan hyvin arvaamatonta ja ihmiset joutuvat linnun hyökkäyksen kohteeksi ihan vain kulkiessaan tiellä pesäpaikan ohi. Erityisesti pyöräilijät ja juoksijat joutuvat hyökkäyksen kohteeksi linnun kokiessa vauhdin uhaksi, mutta myös kävelijöiden päälle on hyökätty. Televisiosta olemme nähneet tarinoita, kuinka magpie on puhkonut silmiä, nokkinut päähän vertavuotavia haavoja ja repinyt korvista. Nämä varoitukset eivät olleet meillä viime vuodelta mielessä, kun eilen lähdimme kävelylle sään ollessa pitkästä aikaa kuiva ja aurinkoinen.

Tyttäreni polki edellä polkupyörällä meidän kävellessä mieheni kanssa perässä. Yhtäkkiä alkoi hirveä huuto ja itku tytön juoksiessa meitä kohti kauhuissaan, pyörän hän oli jättänyt jälkeensä. Ensimmäinen ajatuksemme oli, että siellä on ampiainen taas ollut jossain lähellä, kunnes nähtiin magpien syöksyvän tytön pään yläpuolella. Itkuisena ja pelokkaana tyttö sanoi linnun hyökänneen ihan pään läheltä ja lähteneensä sitten juoksien pakoon. Me emme nähneet tapahtumaa mieheni kanssa, koska tämä tapahtui pienen mäennypyn takana, jonne tyttö oli ehtinyt meitä ennen. Näimme linnun jatkavan hyökkäyksiä vastaantulevia pyöräilijöitä kohtaan, valiten tälläkin kertaa lapsen hyökkäyksen kohteeksi. Vastaantulevalla äidillä oli pitkä keppi kädessä, jolla huitoi lintua pois. ”Terrible!”, totesimme vastaantulijoiden kanssa, joiden lapsi pysyi kuitenkin viilipyttynä tapahtumien ajan.

Selvisimme onneksi säikähdyksellä, vaikkakin herkkä lapseni kieltäytyi lähtemästä vähään aikaan ulkoilemaan. Tämän suojellun linnun hyökkäyksiltä voi yrittää varautua mm kiinnittämällä pyöräilykypärään nippusiteitä antennimaisesti ylös törröttäen, käyttämällä aurinkolaseja, kantamalla sateenvarjoa mukana ja hidastamalla vauhtia. Netistä löytyy myös magpiealart.com -sivut, josta voi lukea alueelliset varoitukset välttääkseen tiettyjä reittejä ja jakaa omat kammottavat kokemuksensa.

 

 

Lisään ehdottomasti Australian harakan maan pelottavampien eläinten listalle yhdessä hämähäkkien ja käärmeiden kanssa. Vaikkei ne tappavia olekaan, niin tulet ehkä todennäköisemmin joutumaan magpien hyökkäyksen kohteeksi kuin käärmeen puremaksi.

 

Magpie-season-in-Australia-the-fear-is-REAL

Omaa kuvamateriaalia en tällä kertaa linnuista saanut, vaikkakin tätä kirjoittaessani magpie vieraili kaksi kertaa parvekkeellani risu suussa. Taisi olla niin kiireinen pesänrakennuspuuhissaan, ettei malttanut jäädä minulle poseeraamaan.

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Australian harakka hyökkää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s